Beurs door Africalia voor opleiding

Beurs Africalia

Belgique - RD Congo - Burundi

Beurs Africalia


Freddy Sabimbona, is artistiek Directeur van het theatergezelschap Troupe Lampyre en Directeur van het festival Buja Sans Tabou en Hadassa Ngamba een multidisciplinair kunstenaar, waren ontvangers van een beurs door Africalia.

Hadassa Ngamba studio HISK 2021, foto © Aziz Hazara

JPEG - 11.3 ko
Crédits : Freddy

Freddy Sabimbona is Burundees en behaalde zijn Europees diploma in cultureel projectmanagement , uitgereikt door de vereniging Marcel Hicter, in juni 2021 in Delphi, Griekenland. Marcel Hicter is een permanente onderwijsvereniging, erkend door de Federatie Wallonië-Brussel. Enerzijds heeft Marcel Hicter als doel het promoten van de culturele democratie in de Federatie Wallonië-Brussel, in Europa en elders in de wereld, anderzijds het opleiden van professionals in de culturele sector in het beheer en in de administratie van culturele projecten.
De opleiding duurt één jaar en leidt op tot een Europees diploma in cultureel management.

Maar, legt Freddy Sambibona uit, in werkelijkheid duurt het een anderhalf jaar. “Want voordat we worden toegelaten tot de opleiding, moeten we een project indienen dat past in het kader van samenwerkingen met andere partners, een relevant project met een sociale en culturele impact onder toezicht van de directeur van de Marcel Hicter stichting, Jean Pierre Deru, om er zeker van te zijn dat we een zinvol project indienen”.

Freddy Sabimbona over deze ervaring : “ The role of the European Diploma has been enormous for me on different levels because I questioned myself about my profession, my art and the way I conceived the art sector as a whole, both in Burundi and elsewhere. I will never be grateful enough for the meetings, discussions and visits that we made, which opened my eyes to many things, such as the importance of a country’s cultural policy, or the magnificent visit we made to Booksar in Croatia, which greatly influenced my work, both in terms of content and form.
Before the European diploma, I was an actor, director and festival manager but recently, having listened to and digested all that I have learned during this year, I am a fervent defender of culture as a whole and I do not intend to stop there. Thank you for this wonderful "Destabilization”
"

JPEG - 1017.4 ko
Crédits : Dani Gherca

Hadassa Ngamba is een andere artieste die dankzij een Africalia-beurs een residentie van twee jaar genoot aan het HISK(Hoger Instituut voor Schone Kunsten). Hadassa komt oorspronkelijk uit Congo en omschrijft zichzelf als beeldend kunstenaar. Ze behaalde een bachelor in criminologie aan de universiteit van Lubumbashi en exposeerde in 2019 in WIELS aan het einde van een kunstenaarsresidentie. Ze nam ook deel aan de 5e en 6e editie van de Biënnale van Lubumbashi. Haar werk werd gepubliceerd in de New York Times, die gewijd was aan de 6e editie van de Biënnale van Lubumbashi.

Over haar ervaring bij HISK : "Ik hoorde over HISK toen ik in 2019 in België was tijdens mijn residentie in WIELS en tijdens een gesprek met Toma MUTEBA. Ik was er erg nieuwsgierig naar. Ik durfde me voor dit programma aan te melden, vooral omdat het voor ons, Afrikanen een ontoegankelijk programma is, onder meer vanwege de inschrijvingskosten en de moeilijkheden om een visum te krijgen. Desondanks werd ik gesteund door de organisaties waarmee ik eerder samenwerkte, in tentoonstellingen of residenties. Daardoor kon ik begin 2020 mijn residentieprogramma starten in het HISK, als eerste kunstenaar uit subsaharaans Afrika en uit Congo.

Het is een tweejarig programma bestaande uit twee luiken : enerzijds de techniek van een hedendaagse productiestudio en anderzijds een postdoctorale opleiding waarin uitwisseling tussen gastdocenten, bestaande uit kunstprofessionals en kunstenaars in residentie genaamd Candidates Laureates, centraal staat.

De onderzoeksresidentie in het HISK gaf me de tijd om na te denken over mijn artistieke praktijken en om een discours over mijn werk te ontwikkelen. Ook de uitwisselingen met de kunstprofessionals die hun ervaring en kennis kwamen delen, hebben mij veel inspiratie gegeven. Een belangrijk detail voor mij in dit parcours, zijn de mogelijkheden die mijn bij HISK behaalde certificaat mij later zal geven. Ik zal namelijk overal ter wereld les kunnen geven en de opgedane kennis dus kunnen doorgeven aan mijn landgenoten in Congo en overal elders op het Afrikaanse continent "

Hadassa is op dit moment de tentoonstelling “Configurations” aan het voorbereiden dat plaats zal vinden in het cultureel centrum van Strombeek van 23 oktober tot 15 december 2021.